Anemia- objawy, leczenie i dieta
Problem z gospodarką żelaza to bardzo powszechne zaburzenie zwłaszcza wśród kobiet. Mogłoby się nam wydawać, że niedobory pokarmowe to przeszłość. Nic bardziej mylnego. Nawet w świecie gdzie mamy powszechny dostęp do żywności i wszelkich suplementów.
Powodów dla których parametry czerwonokrwinkowe są obniżone jest wiele. Zaczynając od najbardziej powszechnych czyli niedobór żelaza w diecie. Obfite miesiaczki i różnego rodzaju zaburzenia oraz choroby. Co jest przyczyną anemii, jak leczyć i jaką dietę zastosować? Oto kilka wskazówek.

Warto już na samym początku zaznaczyć, że anemia jest stanem, którego w żadnym wypadku nie powinno się bagatelizować, a co więcej, należy jak najszybciej wdrożyć terapię dobraną do naszych indywidualnych potrzeb. Jeśli obserwujemy u siebie niepokojące objawy, pierwszym krokiem powinno być przede wszystkim przeprowadzenie odpowiednich badań diagnostycznych, skonsultowanie ich z lekarzem, a następnie wdrożenie odpowiedniej farmakoterapii, diety i suplementacji.
Czym jest anemia?
Anemia inaczej nazywana niedokrwistością, stan w którym dochodzi do obniżenia stężenia hemoglobiny w naszym organizmie.To prowadzi do obniżenia zdolności erytrocytów do przenoszenia tlenu, a w konsekwencji do niedotlenienia tkanek organizmu. Możemy to zobaczyć wykonując podstawową morfologię krwi. Jeśli paramatr jest w normie, ale na niskiej granicy warto pogłebić diagnostykę. O tym co zbadać, przeczytasz dalej.
Wyróżniamy kilka rodzajów niedokrwistości o zróżnicowanych podłożach:
Niedokrwistosć z niedoboru:
- Żelaza
- Kwasu foliowego
- Witaminy B12
Objawy anemii
Nigdy nie powinniśmy bagatelizować objawów niedokrwistości. Początkowo niedokrwistość najczęściej jest usprawiedliwiana codziennym pędem i brakiem odpoczynku. Najczęstsze objawy na poczatku to:
- zmęczenie,
- nietolerancja wysiłku,
- trudności w koncentracji,
- osłabienie,
- niepokój,
- spadki nastroju,
- zaburzenia snu,
- bóle i zawroty głowy
W późniejszym etapie i pogłebianiu się anemii, możemy odczuwać takie symptomy jak: mroczki przed oczami, duszność podczas wysiłku, suchość skóry i błon śluzowych, pękanie kącików ust, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci. Może też dojść do kołatania serca i ciągłego uczucia zimna.

Diagnostyka anemii
Wiadomo, że badanie się minimum raz w roku do podstawa. Jeśli towarzyszą nam niepokojące objawy, wymienione wyżej warto udać się do lekarza i pogłebić diagnostykę. W ocenie niedokrwistości pomocne będzie sprawdzenie tych parametrów.
Co zbadać przy podejżeniu anemii:
- morfologia krwi z rozmazem
- ferrytyna
- żelazo
- OB
- witamina b12
- kwas foliowy
- badanie kału na krew utająną w kale
- TIBC
Wymienione wyżej badania to podstawa, która da nam szeroki obraz twojej sytuacji zdrowotnej pod kątem niedokrwistości.
Anemia- jak ją leczyć?
Pamiętaj, że przed wdrożeniem suplementacji żelazem lub leczeniem farmakologicznym należy ustalić przyczynę anemii. Tych może być naprawdę wiele. Zaczynając od nieodpowiedniej ilościu żelaza w diecie i ubogiej diety w ten pierwiastek, aż po choroby takie jak: celiakia, zaburzenia pracy żoładka, zakażenie helicobacter pylori, obfite i nieregularne miesiaczki, choroby autoimmunologiczne, przewlekłe stany zapalne jelit, SIBO, IMO, RZS czy pasożyty.

Dieta przy anemii – zalecenia dietetyczne
- Jadłospis powinien przede wszystkim spełniać podstawowe założenia zdrowej diety i być zbilansowany pod względem wszystkich niezbędnych składników. O to może zadbać dietetyk, który po rozmowie przygotuje dla Ciebie jadłospis. Białko, węglowodany, tłuszcze (w tym odpowiednie kwasy tłuszczowe), błonnik pokarmowy, a także wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne to podstawa leczenia i zapobieganie anamii.
- Należy zadbać o produkty, które będą bogatym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego, czyli: podrobów (np. wątróbka drobiowa, wątróbka cielęca) chudych gatunków mięs (wołowina, schab, polędwica, pierś z kurczaka, pierś z indyka), ryb (zarówno chude, jak i tłuste), jaja kurze.
- Warto do diety właczyć też produkty bogate w żelazo niehemowe. Jest ono słabiej przyswajalne, ale równie warte uwagi w naszej diecie. Zaaopatrz się w pestki dyni, kakao, mak, białą fasolę, soczewice, kasze gryczaną i jaglaną, ale też różne zielone warzywa.
- Będąc przy produktach, które warto wprowadzić, warto dodać do swojej diety kiszonki np. kapusta kiszona, ogórki kiszone
- Wybierając pieczywo, chleb na zakwasie będzie dobrym rozwiązaniem.
- Produkty obfitujące w żelazo warto spożywać w ramach jednego posiłku z żywnością, która jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki temu żelazo będzie się nam lepiej przyswajać. Pietruszka, ogórki kiszone, zielona sałatka to obowiązkowy punkt każdago posiłku. Można też po posiłki wprowadzić owoce bogate w witaminę C.
- Uwaga! Wapń zawarty w produktach nabiałowych może obniżyć wchłanianie żelaza z naszego posiłku. Nie rezygnuj z nabiału, ale ulokuj go w innych posiłkach.
- Kawa, herbata, wino– picie tych napojów do posiłku bogatego w żelazo, będzie ograniczało jego wchłanianie. Zachowaj odstęp min. 1 h po posiłku i wtedy wypij kawę.
Produkty bogate w żelazo- lista
Jedną rzeczą, która po przeczytaniu tego wpisu możesz zrobić to wprowadzenie do swojej diety produktów bogatych w żelazo. Zacznij od małych kroków.
